WRC

Rovanpera tökéletes teljesítményt nyújtott Észtországban

A Észt Rallyn nyújtott teljesítményeket is értékelte Colin Clark, a Dirtfish újságírója, ami alapján Kalle Rovanpera tökéletes teljesítménnyel nyert.

 
1. Kalle Rovanpera (abszolút 1.) 10/10 pont
Nagy örömmel töltötte el Colin Clarkot az a teljesítmény, amit Kalle Rovanpera nyújtott, ahogy egyre közelebb került a történelmi győzelemhez. Jól látszott a fiatal finn versenyzőn, hogy kiválóan tudja kezelni a nyomást és folyamatosan nyugodt tud lenni. Colin Clark szerint az a rekord (legfiatalabb WRC futamgyőztes), melyet Rovanpera most felállított sok éven át marad érvényben. A Dirtfish újságírója emeli kalapját Kalle Rovanpera előtt és örül, hogy egy ilyen versenyző fejlődésének lehet szemtanúja.
 
 
2. Craig Breen (abszolút 2.) 9/10
Breennek két feladata volt Észtországban. Az egyik, hogy komoly pontokat szerezzen a Hyundainak a gyártók bajnokságában, hogy valamennyire még versenyben maradjon a vb címért a koreai gyártó. A másik feladat pedig, hogy felhívja magára a figyelmet egy esetleges 2022-es szerződés kapcsán. Clark szerint mindkét feladatot nagyszerűen látta el az ír pilóta és szerinte megérdemelné a teljes szezonos szerződést 2022-ben.
 
3. Takamoto Katsuta (kiesett) 8/10
Katsuta idén először nem fejezett be versenyt, csak négy szakaszt tudott teljesíteni, de ezalatt a négy szakasz alatt már nagyon meggyőző tudott lenni. Minden esélye meg volt a második dobogós eredményre, hiszen kiállása a harmadik helyről történt. Kiállása pedig komoly sportemberi cselekedet volt, hiszen nem erőltette a folytatást, hanem azonnal orvost kért a hátsérülést szenvedő navigátora, Daniel Barritt számára. Colin Clark nem biztos benne, hogy minden versenyző úgy cselekedne, mint ahogy Takamoto tett.
 
4. Thierry Neuville (abszolút 3.) 7/10
Tény, hogy a péntek délelőtti defekt sem tett jót a belga pilótának, de igazából egyszer sem tudott harcban lenni a harmadik helynél jobb eredményért Észtországban. Ahhoz, hogy esélye maradjon még a vb címért, el kell kezdenie versenyeket nyerni. A vasárnapi közúti száguldása pedig nagyon elszomorító, hiszen akármennyire is van késében valaki, senki sem engedheti meg magának, hogy 100 km/h-val lépje túl a megengedett sebességet. (Neuville 2500 eurós és felfüggesztett egy futamos eltiltást kapott a 10 másodperces büntetésért a 90 km/h óra helyetti 190 km/h-s száguldásért)
 
5. Sébastien Ogier (abszolút 4.) 7/10
A hétszeres világbajnok ismét nagyszerűen mutatta meg, hogy nagyon nehéz lesz elkapni a nyolcadik cím felé vezető úton. Ogier saját bevallása szerint a nehezebb szombaton vesztette el a győzelem esélyét és inkább az Elfyn Evans előtt maradás volt a célja, semmint, hogy a győzelemért próbáljon harcolni. A francia versenyző azonban jól tudja, hogy igazán nagy riválisa Elfyn Evans, ezért a fő cél a walesi pilóta megelőzése.
 
6. Pierre-Louis Loubet (abszolút 7.) 7/10
A fiatal francia versenyző öt nullás verseny után változtatni kényszerült Észtországban, és pontosan ezt is tette. Ezúttal a célba érés volt a feladata, amit véghez is vitt, az már másodlagos, hogy milyen hátránnyal. Loubet erre a teljesítményre építhet a szezon többi futamán.
 
7. Gus Greensmith (abszolút 32.) 7/10
Az angol versenyzőt ezúttal műszaki hibák hátráltatták. Pénteken kiesés, majd szombaton úttakarítás várt rá, míg vasárnap egy újabb problémát követően jobb rajthely várt az M-Sport versenyzőjére. Greensmith fejlődése továbbra is biztató, versenyzői hibáin már sikerült túllépnie.
 
8. Elfyn Evans (abszolút 5.) 6/10
Nem követett el semmi hibát, mégis a legkiábrándítóbb teljesítményt nyújtotta idén. Észtországban fokoznia kellett volna a nyomást, melyet Sébastien Ogier-ra helyez, ám erre nem volt képes. Az autó jónak tűnik, de Elfyn nem képes a határait feszegetni. Nem volt ez egy katasztrofális futam, de ha komolyan gondolja a vb címért folytatott csatát, akkor Belgiumban nagyon erős teljesítményre van szüksége.
 
9. Ott Tanak (abszolút 31.) 4/10
A szurkolók és Andrea Adamo csapatfőnök is joggal várt volna el egy olyan teljesítményt hazai versenyén Ott Tanaktól, mely egy nagyon erős eredményt segít elérni. Defektek történnek ugyan a rallyban, de Tanaknak sokkal koncentráltabban kellett volna vezetnie.
 
10. Teemu Suninen (abszolút 6.) 3/10
Suninen számára ez volt az a verseny, ahol meg kellett volna mutatnia, hogy teljesítménye még ugyanolyan jó, mint korábban, azonban a versenyt követően az a kérdés merül fel, hogy volt-e valamikor jó a teljesítménye? Suninen még mindig nagy tehetségnek számít, de úgy tűnik elvesztette hitét is. Finnországban lehet az utolsó esélye, hogy meggyőzze a csapatokat egy jövő évi szerződéssel kapcsolatban. Vajon tud-e az utolsó eséllyel élni?
 
Állás a versenyzői teljesítmények alapján a 7. verseny után
1. Sébastien Ogier 10+5+9+7.5+10+9+7=57.5
2. Takamoto Katsuta 6+8+10+8+8+9+8=57
3. Thierry Neuville 8+8+9+5+8+9+7=54
4. Elfyn Evans 8+7+9+9+8+4+6=51
5. Gus Greensmith 2+7+7+8+7+8+7=46
6. Kalle Rovanpera 8+9+1+5+6+7+10=46
7. Ott Tanak 4+9+6+8+8+6+4=45
8. Adrien Fourmaux 0+0+10+8+8+0=26
9. Dani Sordo 7+0+0+8+6+5+0=26
10. Pierre-Louis Loubet 3+6+3+1+2+0+7=22
11. Craig Breen 0+8+4+0+0+0+9=21
12. Teemu Suninen 1+5+0+0+4+0+3=13
13. Oliver Solberg 0+10+0+0+1+0+0=11

Érdemes elolvasni

Elképesztő megújuláson megy át a Monte-Carlo Rally 2022-ben!

Hund Gábor

Olyan lesz Nagy-Britanniában, amiről mi itthon csak álmodhatunk

Hund Gábor

Greensmith nem kis célt tűzött ki

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.