WRC

Sébastien Ogier itt is győzelemmel indította az évet

Sébastien Ogier Montén nyújtott teljesítményével kiérdemelte a Dirtfishtől is a maximális pontot, így ezt az értékelést is megnyerte.

 
A Dirtfish újságírója, Colin Clark értékelte a WRC-s versenyzők teljesítményét a Monte után.
 
1. Sébastien Ogier (Abszolút 1. helyezett) 10 pont / 10 pont
Colin Clark szerint klasszis teljesítményt nyújtott a hétszeres világbajnok hazai versenyén. A Monte elején fékhibával, majd defekttel is küzdött Ogier, de nem esett pánikba, mindig tudta, hogy mit kell a következő szakaszon tennie. Clark hozzáteszi, még a nyitónapon tapasztalt problémák után is Ogier-t érezte a legnagyobb esélyesnek. 8 győzelem a Montén, 5 különböző gyártóval 3 évtized alatt Ogier-t a Monte királyává léptette elő.
 
2. Elfyn Evans (Abszolút 2. helyezett) 8/10
Clark szerint annak ellenére, hogy sikerült 2020-hoz képest egy helyet javítania a walesi pilótának a Montén, egy pillanatig sem volt érezhető, hogy harcolni tudna a győzelemért. Biztonságos tempója hozott ezúttal dobogós helyezést, Evans sokkal inkább inteligens versenyzést mutatott be, mint kockázatosan tempósat. Evans joggal érezheti azt, hogy idén is a vb címért harcolhat, és Clark szerint ha javul tempója, akkor versenyeket is fog nyerni.
 
3. Thierry Neuville (Abszolút 3. helyezett) 8/10
Neuville-re hatalmas nyomás nehezedett, amikor pár nappal a verseny előtt elvesztette Nicolas Gilsoul partnerségét, aki 10 éven át navigált neki. Még tovább nőtt a nyomás a belga versenyzőn, amikor a Hyundai elvesztette Ott Tanakot, és Neuville-nek kellett hoznia a legtöbb pontot a Hyundai számára. Colin Clark szerint ezt a dobogós eredményt nem lehetett elvárni Neuville-től, miután új navigátorával, Martijn Wydaeghével az első szakaszon ült először egy autóban. Clark szerint Neuville és Wydaeghe dobogós eredménye abszolút megérdemelt.
 
4. Kalle Rovanpera (Abszolút 4. helyezett) 8/10
Clark szerint döbbenetes az az iram, amivel Kalle Rovanpera tanul, és már csaknem egy olyan vezetést mutatott be, melyet csak a Montén sokat tapasztalt versenyzők tudnak. 3 szakasz után vezette a versenyt és bár többet is hibázott, ezúttal ezek a hibák kifizetődtek és nem jártak nagyon nagy kárral. Colin Clark szerint a WRC következő versenyén, a finn Arctic Rallyn Rovanpera lesz az, akit meg kell verni, ha más szeretne győzni.
 
5. Dani Sordo (Abszolút 5. helyezett) 7/10
Sordo sosem kedvelte a Montét a kiszámíthatatlan körülmények miatt. A spanyol versenyző ezúttal is küzdött a kihívások legyőzésével, azonban nem követett el nagy hibákat és végül fontos pontokat szerzett a Hyundainak.
 
6. Takamoto Katsuta (Abszolút 6. helyezett) 6/10
Fotó: At World
Clark szerint Katsuta tisztában van vele, hogy gyorsan és a legtöbbet kell tanulnia és ehhez pozitívan áll. Néhány apró hibája bár volt a Montén, de nagy hibái nem. A biztató tempó valószínűleg meghozza Finnországban az eredményt, egy olyan felületű futamon, amit jól ismer.
 
7. Ott Tanak (Kiesett) 4/10
A 2019-es világbajnok az első két szakaszt megnyerve vezette a versenyt, azonban szombat reggel minden kútba esett. Az SS9 és SS10 defektje, valamint, hogy csak egy pótkereket vitt magával a kieséshez vezetett csakúgy mint tavaly, ám ezúttal kevesebb kárral. Nem Tanak és a Hyundai versenye volt az idei Monte.
 
8. Pierre-Louis Loubet (Abszolút 16. helyezett) 3/10
Annak ellenére, hogy korzikai Loubet, sokkal inkább kedveli a puha felületet, mint az aszfaltot. Volt néhány ígéretes eredménye, mely reményt adhat a szezon további részében. A Rally2-es autókat azonban a folytatásban vernie kellene.
 
9. Gus Greensmith (Abszolút 8. helyezett) 2/10
Colin Clark nem nagyon tudta értékelni Gus Greensmith erőfeszítéseit, hiszen a Rally2-es autókat sem tudta megverni az angol és önbizalma sem volt. Clark szerint ennél lejjebb azonban már nincs, és csak javulhat Greensmith és az M-Sport teljesítménye is.
 
10. Teemu Suninen (Kiesett) 1/10
Teemu Suninen legfontosabb szezonja lehet az idei, melyet egyszerűen katasztrofálisan kezdett. Mivel a balesetig nagyszerű tempót mutatott Colin Clark adott a finnek is egy pontot. Finnországban hatalmas nyomás alatt indulhat és egy olyan felületen, havon bizonyíthat, mely fekszik neki. Azonban Suninen korábban azt bizonyította, hogy nem szereti a nyomást.
 
A gyártók pontjai az 1. verseny után
1. Toyota Gazoo Racing 32/40
2. Hyundai Motorsport 22/40
3. M-Sport 3/20
 
photo: Makai Gergely / @WOLRD / MGR Images

Érdemes elolvasni

Tuohino balesetet szenvedett egy csúszós szakaszon, de nem a versenypályán

Hund Gábor

“Szükség van a 19-20 éves fegyverekre”

Hund Gábor

Andrea Adamo szerint ez kellett a Hyundai visszatéréséhez

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató