Mihályi Csaba blogja WRC

Solberg most már minden filmet megnézhet

Élete fontos szakaszához érkezett Oliver Solberg, ugyanis szeptember 23-án betöltötte a 18. évét. Ez azt jelenti, hogy a moziban most már bármilyen korhatáros filmre beülhet, de ami sokkal fontabb, a rally-világbajnokság összes helyszínén vezethet közúton, magyarul, bármelyik WRC-futamon rajthoz állhat.

Furcsa ezt leírni egy olyan versenyzőről, aki harmadik rallyszezonját teljesíti. 2017-ben és ’18-ban Peugeot 208 R2-vel szerzett tapasztalatot a lett junior bajnokságban. Az idén Volkswagen Polo R5-tel nyerte meg a lett és az észt bajnokságot, egy Subaruval pedig a negyedik helyen áll az amerikai bajnokságban.

Még jócskán 17 éves volt, amikor a tavasszal a Liepaja Rallyn megszerezte első rally-Európa-bajnoki futamgyőzelmét, többek között az igencsak nagy névnek számító Alexey Lukyanukot legyőzve.

Mindez azonban csak előkészület volt, hiszen az a karrierje, amire a legtöbben vártunk, október elején kezdődik a rally-világbajnokságon.

Oliver Solberg a Liepaja Rallyn aratta első Európa-bajnoki futamgyőzelmét

A Wales Rallyn láthatjuk őt először a WRC2-es mezőnyben, ahol akár győzelmi esélye is lehet. Persze ne legyenek túlzott elvárásaink vele szemben, hiszen bármennyit is versenyzett és tesztelt korábban, a vb-t meg kell tanulni. Erre pedig általában két–három év szükséges.

Ezt láthattuk a másik ultra tehetséges fiatal, Kalle Rovanperä esetében is, aki két éve, a 2017-es Wales Rallyn debütált a vb-n. Ő már 18 WRC-futamnál tart,  minden helyszínen szerzett tapasztalatot. Gyorsaságát megmutatta azzal, hogy a Chile, a Portugál, a Szardínia és a Finn Rallyn zsinórban négy versenyt nyert WRC2 próban, de utána a Deutschland és a Török Rallyn azt is láthattuk, milyen könnyen hibázik.

Persze ettől mág átkozottul jó versenyző és ritka nagy tehetség.

Mint ahogyan Oliver Solberg is az, akitől hónapokon belül várható az első WRC2-es győzelme, és ha olyan ütemben fejlődik, mint Kalle, akkor 2022-re neki is szorítani kell egy helyet valamelyik gyári csapatban.

Érdemes elolvasni

Evans: A szezon előtt aláírtam volna

Hund Gábor

Az M-Sport már a 2022-es autón dolgozik

Hund Gábor

Grönholm: Mindig közbe szól valami

Hund Gábor