WRC

Subaru WRC helyett lélegeztetőgépet gyárt a Prodrive

Nagy-Britannia egyik legnagyobb versenyautó gyártó cége, a Prodrive jelentkezett a brit kormány felhívására és kész lélegeztetőgépek gyártására át állni, amíg az szükséges a koronavírus-járvány idején.

A brit kormány segítséget kért a helyi cégektől a lélegeztetőgépek gyártásában, és erre a felhívásra a Prodrive is jelentkezett. A koronavírus-járvány során hatalmas szükség van minden országban az ilyen gépekre.
 
“Nyilván nem vagyunk egészségügyi szakemberek, ezért nem tudunk csak a semmiből lélegeztetőgépeket gyártani – mondta Ben Sayer, a Prodrive szóvivője. – Mi az alkatrész legyártásban és néhány alap gép legyártásában tudunk segíteni. Amikor megnéztük a kormány jelentkezési lapját, világossá vált, hogy képesek vagyunk mi is segíteni. Kitöltöttük a lapot, most pedig a kormány válaszára várunk.”
 
“Meg vannak az alapvető feltételeink a gyártáshoz. Vannak steril szobáink és szeretnénk segíteni. Az idő ebben a járványban nagyon nagy tényező, és mint mindenki tisztában van vele, a motorsportban szintén fontos a gyorsaság, hogy a tervektől a leghamarabb eljussunk a kész dolgokig.”
 
“Nagyszerű mérnökeink és technikusaink vannak, akik szinte bármit képesek megcsinálni, és ha kell, tudunk segíteni a lélegeztetőgépek gyártásában is.”
 
És, hogy milyen a Prodrive-nál egy steril szoba?
 
“Ez egy olyan szoba, ahol pozitív tartományú nyomás uralkodik, a belépéskor pedig egy ragacsos szőnyegen kell áthaladni, ami összegyűjti a szennyeződéseket – mondta James McGeachie, mérnöki igazgató. – A szobában vannak a gyártáshoz szükséges gépek, és ami a legfontosabb, egy nagyszerű tervező csapat is.”
A Prodrive alapvetően versenyautók gyártására és üzemeltetésére jött létre, legismertebb projektjeik a Subaru teljes rallyprogramja majd a Mini WRC volt, de az Aston Martin versenyautóit is ők készítik.
A magas technológiai tapasztalatuk révén a repülés, az űrkutatás és a biztonsági iparnak is komoly beszállítói.

Érdemes elolvasni

Tanak szárnyalt az első napon

Hund Gábor

4 kérdés – 4 válasz: Mads Östberg

Hund Gábor

Tanaké az első szakasz, Hyundai 1-2

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató