Teemu Suninen első alkalommal vezet egy WRC futamot, miután péntek délután nagyszerűen autózva, riválisai hibáit jól kihasználva a Svéd rali élén áll. A sok helyen murvássá vált szakaszokon Sébastien Ogier kiesett, míg Jari-Matti Latvala nagyon sok időt vesztett.

Délutánra a reggel használt szakaszok sok helyen murvásakká, latyakosakká váltak, így a szöges gumik kevésbé biztosítottak jó tapadást a versenyzők számára.

A megváltozott útviszonyok között már az első délutáni szakaszon átvette a vezetést Jari-Matti Latvala Ott Tanaktól, aki az élről a harmadik helyre esett vissza Teemu Suninen mögé.

Az M-Sport finn versenyzője aztán reggel után ismét a leggyorsabb volt a második szakaszon, így át is vette a vezetést, amit a harmadik szakaszon is megtartott.

A nap utolsó szakaszán, mely vasárnap lesz a Power Stage aztán sokan bajba kerültek, miután a szöges gumik teljesen elkoptak és nem voltak használhatóak a jeges, havas úton.

A szakaszon Ott Tanak 11 másodperccel volt gyorsabb Suninennél, így 2 másodpercre megközelítette a Toyotával összetettben.
Kevésbé sikerült jól a szakasz Jari-Matti Latvalának, aki a második helyen állva az árokba csúszott és csak 24 perc elvesztése után tudta folytatni a szakaszt.

A napot így Teemu Suninen zárta az élen Ott tanak előtt, míg a harmadik helyre Andreas Mikkelsen lépett. A Hyundai norvég versenyzője 15 másodperccel követi Tanakot.

Elfyn Evans a reggeli forgás után délután jól vezetve a negyedik helyig lépett előre a nap végére 10 másodperccel követve Mikkelsent és 13 másodperccel megelőzve Esapekka Lappit.

Sébastien Loeb gyorsasága délutánra javult, így a hatodik helyig lépett előre.

Thierry Neuville nagyon rosszul kezdte a délutánt, hiszen az első szakaszon kétszer is megforgott. A belga versenyző azonban még így is be tudta fejezni a pénteket a hetedik helyen. A verseny tavalyi győztese közel 1 perces hátrányból folytathatja a Svéd Ralit, így valószínűleg nem tudja megismételni tavalyi sikerét.

A hatszoros világbajnok Sébastien Ogier sem a kedvencei között fogja emlegetni a versenyt, miután a második délutáni szakaszon lecsúszott az útról egy olyan helyen, ahol nem voltak nézők, így ki kellett állnia. A C3 WRC csak kisebb károkat szenvedett, így holnap ismét visszaállhat a Monte győztese.

A napot Kris Meeke zárta a hetedik, míg Pontus Tidemand a nyolcadik helyen.

A WRC2 Pro mezőnyében Mads Östberg másfél perc előnnyel vezet a Citroennel, míg mögé a reggeli kicsúszás után Kalle Rovanpera lépett a Skodával megelőzve a Fordos Gus Greensmith-t és csapattársát, Eerik Pietarinent.

A WRC2-ben Ole Christian Veiby 24.5 másodperccel előzi meg a kétszeres WRX bajnok Johan Kristofferssont, így kettős Volkswagen vezetés alakult ki. A harmadik helyen Jari Huttunen áll Skodával.

Szombaton nyolc szakasszal folytatódik a verseny.

Állás 8 szakasz után
1 Teemu Suninen, Marko Salminen (finn) Ford Fiesta WRC 1:11:05.3
2 Ott Tanak, Martin Jarveoja (észt) Toyota Yaris WRC +2.0
3 Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger (norvég) Hyundai i20 Coupe WRC +17.8
4 Elfyn Evans, Svott Martin (brit) Ford Fiesta WRC +28.6
5 Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Citroen C3 WRC +42.0
6 Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói) Hyundai i20 Coupe WRC +48.8
7 Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +52.7
8 Kris Meeke, Sebastian Marshall (brit) Toyota Yaris WRC +53.1
9 Pontus Tidemand, Ola Floene (svéd, norvég) Ford Fiesta WRC +1:24.4
10 Ole Christian Veiby, Jonas Andersson (norvég, svéd) VW Polo GTI R5 +2:39.7
11 Johan Kristoffersson, Stig Rune Skjaermoen (svéd, norvég) VW Polo GTI R5 +3:04.2
12 Jari Huttunen, Antti Linnaketto (finn) Skoda Fabia R5 +3:08.0
13 Mads Östberg, Tirstein Eriksen (norvég) Citroen C3 R5 +3:25.3
14 Emil Lindholm, Mikael Korhonen (finn, svéd) VW Polo GTI R5 +3:36.6
15 Emil Bergkvist, Patrik Barth (svéd) Ford Fiesta R5 +3:42.2

Közelgő események

 • pén
  24
  máj
  2019

  ERC: Liepaja Rali

 • vas
  26
  máj
  2019

  WRX/ERX: Nagy-Britannia

 • csü
  30
  máj
  2019

  WRC: Portugál Rali