ORB

Szekváltós Polskitól Maricsek Mikiig

Új navigátorral áll rajthoz az idén Maricsek Miklós, akinek 2020-ban régi barátja és csapattársa, Paizs Róbert fogja olvasni az itinert. Az első közös bevetésük már megvolt a Mitsubishivel, ám a szezont Peugeot 208 R2-vel tervezik, elsősorban a Peugeot Kupában.

Paizs Róbert neve nem ismeretlen a rally világában, hiszen 2005 óta szinte minden évben versenyzett, mégis meglepetésként érte őt is, hogy Maricsek felkérte az idei szezonra.

„2010-ben már versenyeztem Miki csapatában és nagyon korrekt embernek ismertem meg – mesélte Paizs. – Nekem ő mindig is egyfajta etalon volt. Párszor viccből kérdeztem tőle, hogy na, mikor megyünk együtt? Aztán tavaly év végén felhívott, hogy most.

Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, mert amellett, hogy Mikit nagyon jó sofőrnek tartom, mindig is tetszett az a csapat, amit maga köré épített. Horvátországban mentünk együtt először az N-es Mitsubishivel, amiben a harmadik–negyedik szakasz már egész jól alakult.

A szezon további részében pedig R2-es Peugeot-val fogunk versenyezni, ami ugyan gyengébb, mint a Mitsubishi, de így is hatalmas kihívás lesz, főleg a Peugeot Kupa.“

Paizs 15 évvel ezelőtt kezdte pályafutását rallytúrában, a sorozat egyik legikonikusabb autójában.

„Burkus Egonnal versenyeztünk a szekvenciális váltós Polskival. Egyedileg gyártott váltó volt és egy életre szóló élményt jelentett az autó is és ahogyan Egon vezette, az is.

Utána Joó Lacival mentünk egy Toyota Corollával, majd kísérleteztünk SEAT Ibizával és egy Honda Civic Type–R-rel is.“

Ez utóbbi márka később is fontos szerepet játszott Paizs életében:

„Rácz Gyulával és Sajtós Dénessel is Type–R-rel versenyeztünk rally 2-ben és utána rally 1-ben is.

A 2018-as év nekem kimaradt, tavaly pedig a rallycrossból érkező Kovács Marcellel mentünk rally 2-ben. Ahhoz képest, hogy az első szezonja volt a rallyban, nagyon jó eredményeket értünk el.“

Az idén összeállt új páros feladata nem lesz könnyű, hiszen mindkettőjük számára új lesz az autó és új lesz a versenyzőtárs is.

„Nagy kihívás minden szempontból, de már alig várom, hogy elrajtoljunk Mikivel és a Peugeot-val.“

Érdemes elolvasni

Koltai Tibor és Szabó Balázs beesése Egerben – Best of onboard

Hund Gábor

Angyalfiék kalandos kétkerekezése Miskolcon – Best of onboard

Hund Gábor

Miskolc Rally 2020 nevezési lista

Hund Gábor