Mihályi Csaba blogja

Szerintetek megnyeri Suninen a Finn Rallyt?

A verseny egyik titkos esélyese lehet Teemu Suninen a Ford Fiesta WRC-vel, aki nagyon készül hazai futamára.

„Ez lesz a hatodik alkalom, hogy a Finn Rallyn versenyzek. Még az első is olyan, mintha ma történt volna, amikor megnyertük a kategóriánkat és beindult a WRC karrierem“ – mondta.

Ez egyébként 2014-ben volt, amikor is Suninen húsz éves volt és a gokartozás után éppen másfél éve rallyzott. Ekkor egy R2-es Fiestával versenyzett a finn bajnokságban, ám olyan nagy tehetségnek gondolták, hogy a finn autósport szövetség egy R3-as Citroën DS3-ast adott neki a hazai vb-futamára. Teemu bár először vezetett ilyen nagy autót, megnyerte vele a kategóriáját.

„Az idén zsinórban harmadszorra indulok Ford Fiesta WRC-vel a Finn Rallyn és remélhetőleg vasárnap pályafutásom legjobb eredményét ünnepelhetem Finnországban.“

Suninen eddigi legnagyobb dobása a 2017-es Finn Rally volt, ami akkor a második WRC-s vb-futama volt, ennek ellenére Esapekka Lappival hatalmas versenyben volt a győzelemért. Végül hibázott és negyedik lett. Tavaly nem volt jó versenye, és csak hatodiknak futott be.

Viszont az elmúlt hónapokban hatalmasat fejlődött. A vb-n azt mondják, hogy minden futamon kétszer kell rajthoz állnod WRC-vel, mire elmondhatod, hogy ismered és a harmadikon már jó eredményt hozhatsz. Suninen az idén szép csendben gyűjtögette a tapasztalatot és amikor éppen nem hibázott, akkor nagyon gyors és nagyon érett autózást mutatott.

A Finn Rallyn, pedig az a bizonyos bűvös hármas szám az idén lesz meg neki. Nincs még egy vb-futam, a naptárban, ahol ekkora rutinja lenne, és ahol ekkora esélyes lenne. Ráadásul az előző versenyen, Szardínián pályafutása legjobb eredményét elérve második lett.

Ne legyen tehát kétségünk a felől, hogy az idén csak a győzelem lebeg a szeme előtt. De nem is lehet más célja egy olyan országban, ahol a Finn Rally győztesét többre értékelik, mint a világbajnokot.

Én szurkolok neki, de ezt ne áruljátok el senkinek, mert egy újságíró mégsem lehet elfogult.

Szerintetek megnyeri?

Érdemes elolvasni

Így indulhat újra a rally élet is

mihalyi.csaba

1987: Amikor azt hittük, itt a világvége

mihalyi.csaba

Vége az autósportnak a tavaszra?

mihalyi.csaba

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!