Szlovén győzelem, kettős magyar dobogó Horvátországban

Rok Turk nyerte a változó körülmények között megrendezett horvát Opatija Ralit, mely egyben Mitropa Kupa verseny is volt. A szlovén versenyző mögött Hadik András, Hideg Krisztián, Fogasy Gergely és Lovász Pál végzett.

A szlovén Hyundai által is támogatott Rok Turk már a horvát Opatija Rali péntek esti első szakaszán szakaszgyőzelemmel jelezte győzelmi szándékait. A második szakaszon aztán a Rallye1 címvédője, Hadik András gyorsított és így vezette az versenyt 9 tizeddel szlovén riválisa előtt, míg a harmadik helyen Kovács Antal állt.

Szombatra aztán megérkezett az eső, amiben Rok Turk szárnyalt igazán az első kör, öt szakasz után 20.1 másodperccel előzte meg a fordos Hadik Andrást.

A harmadik helyre a szlovák fordos, Vlastimil Majercák zárkózott , aki 25.4 másodperccel követte magyar márkatársát, míg az ugyancsak fordos Kovács Antalt 13.9 másodperccel előzte meg.

A következő három szakaszon aztán már elállt az eső, de Turk további 3 tizeddel, 20.4 másodpercre növelte előnyét Hadik előtt.
A nedves úton balesetet szenvedett és kiállni kényszerült Kovács Antal, szerencsére személyi sérülés nem történt.
Ugyancsak komoly hátrányba került a szlovák Majercák, aki defekt miatt vesztette el a dobogóért vívott csatát.

A harmadik helyre közben Hideg Krisztián zárkózott Skodával, aki három szakasz alatt 3 helyet tudott javítani. A kétszeres horvát bajnok 1:25 perccel követte Hadikot, míg mögötte Lovász Pál 11.4, Fogasy Gergő pedig 20.6 másodperc hátránnyal állt.

Az utolsó három szakaszra aztán újabb nagy eső érkezett, amire azonban nem gondolt Hadik András és Lovász Pál sem és száraz gumikkal vágtak neki az utolsó szakaszoknak. Mentségükre szóljon, amikor az első szakasz rajtjához értek, még nem eredt el újból az eső.

Rok Turk végül magabiztosan, 1:33.3 perc előnnyel szerezte meg a győzelmet a slick gumikon nagyon sok időt vesztő, de a második helyet így is megtartó Hadik András előtt.


A harmadik helyen Hideg Krisztián zárt, aki végül 6.7 másodperccel maradt el Hadiktól, míg Fogasy Gergőt 57.4 másodperccel előzte meg.

Lovász Pál ugyancsak sok időt vesztve 34.5 másodperccel maradt el Fogasytól, és zárt az abszolút 5. helyen.

A verseny Mitropa Kupa értékelését szintén Turk nyerte Fogasy előtt, miután Lovász Pál nem tudta megtartani a második helyet, így a harmadik lett.

A horvát értékelést Hideg Krisztián magabiztos előnnyel nyerte meg a fordos Szilágyi János előtt.

A versenyen jelen volt Bán Viktor, Maricsek Miklós navigátora is, aki ezúttal László Martinnak olvasta az itinert az R2-es Peugeot-ban és végül a Mitrope 2WD mezőnyének 1. helyén zártak, miután a szombati 2. szakaszon Vlastimil Majercák és Rok Turk mögött abszolút 3. időt is elértek az esőben.

A verseny eredményei

Fotó: Uros Modlic, Foto Modlic

Közelgő események

 • pén
  24
  máj
  2019

  ERC: Liepaja Rali

 • vas
  26
  máj
  2019

  WRX/ERX: Nagy-Britannia

 • csü
  30
  máj
  2019

  WRC: Portugál Rali