Ott Tanak vezet a Svéd Rali péntek délelőtti szakaszai után, míg a Toyota örömét Jari-Matti Latvala teszi teljessé, aki a harmadik. A japán gyártó két versenyzője között Teemu Suninen áll a Forddal. A kétszeres rali világbajnok Marcus Grönholm minden szakaszon hibázott, míg a harmadikon már nem is ért célba.

Ott Tanak az eddigi négy szakaszból kettőt megnyerve vezet a Svéd Ralin, míg mögötte a pénteki második szakaszt nyerő Teemu Suninen (képen) áll 5.5 másodperc hátránnyal.

A csütörtöki szuperspeciált nyerő Thierry Neuville másodikként indulva az élről a negyedik helyig esett vissza, Jari-Matti Latvala az utolsó délelőtti szakaszon került elé négy tizedmásodperccel.

Sébastien Ogier ugyancsak nem tudott elég gyors lenni az élről indulva, így a verseny negyedik szakasza után az 5. helyen áll 8.4 másodperccel Neuville mögött és 4 tizeddel csapattársa, Esapekka Lappi előtt.

Andreas Mikkelsen kissé megrongált Hyundaijal ért célba a negyedik szakaszon, így a hetedik helyen áll Kris Meeke-t, Sébastien Loeböt és az egyszer megforgó Elfyn Evans megelőzve.

Pontus Tidemand szeretett volna kirukkolni egy jó eredménnyel hazai versenyén, de ebben a meghibásodott Ford kevésbé volt partner, a korábbi WRC2-es bajnok a 11. helyen várja a délutánt.

Marcus Grönholm több éves szünet után tért vissza a WRC mezőnyébe, de a péntek nem az ő napja volt. A kétszeres világbajnok az első és második szakaszon is megforgott, majd a harmadikon ki is esett a nagy hóba csúszva a Toyotával.

A WRC2 Pro mezőnyében Mads Östberg vezet a Citroennel 33.7 másodperccel megelőzve a fordos Gus Greensmith-t. A skodás versenyzők azonban nem remekeltek, mindketten a hóba csúsztak, így Kalle Rovanpera 2:17.3 perces hátránnyal harmadik, míg Eerik Pietarinen csaknem 4 perces hátránnyal negyedik.

A WRC2-ben Ole Christian Veiby 18.4 másodperccel előzi meg a kétszeres WRX bajnok Johan Kristofferssont, míg Emil Lindolm a harmadik. Mindhárman Volkswagennel indultak.

Délután a mai három szakaszt teljesíti ismét a mezőny.

Állás 4 szakasz után
1 Ott Tanak, Martin Jarveoja (észt) Toyota Yaris WRC 33:16.5
2 Teemu Suninen, Marko Salminen (finn) Ford Fiesta WRC +5.5
3 Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (finn) Toyota Yaris WRC +5.6
4 Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +6.0
5 Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia) Citroen C3 WRC +14.4
6 Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Citroen C3 WRC +14.8
7 Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger (norvég) Hyundai i20 Coupe WRC +17.3
8 Kris Meeke, Sebastian Marshall (brit) Toyota Yaris WRC +29.8
9 Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói) Hyundai i20 Coupe WRC +43.5
10 Elfyn Evans, Svott Martin (brit) Ford Fiesta WRC +45.1
11 Pontus Tidemand, Ola Floene (svéd, norvég) Ford Fiesta WRC +1:06.5
12 Ole Christian Veiby, Jonas Andersson (norvég, svéd) VW Polo GTI R5 +1:39.5
13 Mads Östberg, Tirstein Eriksen (norvég) Citroen C3 R5 +1:50.9
14 Johan Kristoffersson, Stig Rune Skjaermoen (svéd, norvég) VW Polo GTI R5 +1:57.9
15 Emil Lindholm, Mikael Korhonen (finn, svéd) VW Polo GTI R5 +2:03.7

Közelgő események

 • pén
  24
  máj
  2019

  ERC: Liepaja Rali

 • vas
  26
  máj
  2019

  WRX/ERX: Nagy-Britannia

 • csü
  30
  máj
  2019

  WRC: Portugál Rali