Mihályi Csaba blogja

Tänak egy UFO

Ezt a poént már sokszor ellőttük Sébastien Loebre, de őszintén szólva nincs más magyarázat Ott Tänak hétvégi teljesítményére.

A Toyota sztárja nem csak szimplán megnyerte a rali-világbajnokság egyik legnehezebb versenyét, a Svéd Ralit, bezsebelte az erőgyorsasági győzelméért járó plusz öt pontot, átvette a vezetést a bajnokságban, de közben minden ellenfelét a por(hó)ba döngölte.

Az idei Svéd Rali különösen nehéz volt, hiszen a korábbi hideg időjárás miatt kőkemény jéggé fagyott utak a plusz fokokban néhány versenyautót után megolvadtak.

Volt kiváló tapadású jég, többcenti mély latyakkal, vagy éppen vízzel borított nyom és murva is, amin aztán a szöges gumi annyira tapad, mint a cipőtalp alá alattomosan kerülő banánhéj.

Ja és akkor még ott volt a hófal, ami egy apró hibánál is azonnal berántja az autót az árokba, ahonnan aztán csak jó hosszú ásás árán lehet kiszabadítani.

A versenyzők sorra hibáztak: Ogier, a győzelemért harcoló Suninen és Latvala is beestek és a hó fogságává váltak. Neuville háromszor forgott meg, Mikkelsen szintén rendszeresen látogatta a hófalat, de Lappi is bemutatott egy leszúrt Rittbergert.

Kevesen mondhatták el magukról, hogy nem hibáztak, olyan azonban csak egy volt, aki nem hibázott és ennek ellenére még gyors is volt: Ott Tänak.

Az észt versenyző az első napon harmadiknak rajtolva nem volt éppen a legkedvezőbb pozícióban, ennek ellenére délutánra a második helyen állt.

Szombaton reggel, már kedvezőbb rajtpozícióban azonnal átvette a vezetést és a nap végére közel egy perc előnyt vívott ki magának, miközben a második és a negyedik helyezett versenyzők élet-halál harcot vívva, 2,3 másodpercen belül voltak egymáshoz képest.

A vasárnapi első két szakaszon Tänak taktikázott és az erőgyorsaságira sem ígért nagy csodát. Nem is kellett neki csodát művelni, hiszen ez volt az a szakasz, ahol aztán tényleg elég lett volna ölben célba vinni a Toyota Yaris WRC-t.

Az ellenfelek között azonban hatalmas harc dúlt az erőgyorsasági pontjaiért. Neuville 0,9 másodperccel verte Evanst, akit 0,2-del követett Ogier, újabb 0,3-del Lappi és megint 0,3-del Meeke. Vagyis az első öt helyezett között mindössze 1,7 másodperc különbség volt.

És akkor jött Tänak a végén. Nem érdekelte, hogy kockáztatja a győzelmét, hogy kockáztatja a világbajnokságon az első helyét, ő csak nyomta.

Megnyerte az erőgyorsaságit, de nem kicsit, nem vacakolt a tizedekkel, hanem 3,5 másodpercet vert az addigi leggyorsabb Neuville-re.

 

Hát mi ez, ha nem KO?

Semmi más magyarázat nincs rá, csak az hogy Tänak egy UFO.

Vagy az, hogy egy kivételesen jó képességű versenyző, akit az idén pokolian nehéz lesz megverni.

Mihályi Csaba

Érdemes elolvasni

Így indulhat újra a rally élet is

mihalyi.csaba

1987: Amikor azt hittük, itt a világvége

mihalyi.csaba

Vége az autósportnak a tavaszra?

mihalyi.csaba

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Kosár
  • Nincs termék a kosárban.