WRC

Tanak: Nagy volt a nyomás

Ott Tanak a Spanyol Rallyn megszerzett második helyezéssel és a Power Stage győzelemmel első világbajnoki címét nyerte, a verseny után elárulta, nagy nyomás alatt kellett versenyeznie hétvégén.

 
– Ott, világbajnok lettél, amivel egy álmod vált valóra. Néhány óra alatt sikerült már felfogni ezt a sikert? Úgy tudom, nagy nyomás volt rajtad.
– Valóban nem nyomás, hanem hatalmas nyomás alatt voltam. Csütörtök óta minden második ember nagy nyomás alá helyezett, ezért nem volt könnyű ezt kezelni. Ilyen értelemben szerencse, hogy az életem során már sok problémám volt és ez segített kezelni a helyzetet. Ez a helyzet azonban mégis más volt. Nem tudtam, hogy miként tudok ilyen nyomás alatt versenyezni. Nagyon új és érdekes helyez volt. Nem volt más választásom, pihennem kellett és kikapcsolni a külvilágot, hogy kockázat nélkül vezessek. Érdekes hétvége volt, de most már nagyon megnyugodtam.
– Pont 10 éve, 2009-ben indultál először WRC futamon. Azóta voltál gödörben és csúcson is és sok ember játszott szerepet a karrieredben. Markko Martin is ilyen, mi volt a reakciója a világbajnoki címedre?
– Nem igazán örült. Tegnap este beszéltünk és azt kérte, hogy ne siessek, ezért nem örült a Power Stage után. Az utolsó szakasz előtt két választásom volt: vagy sietek, vagy bízok abban, hogy Thierry Neuville nem gyűjt sok pontot. Viszont tudtam, hogy Thierry nem teszi meg ezt a szívességet. Úgy döntöttem, hogy nyomom, ahogy bírom és a maximális pontot célzom meg.
 
– Amikor befejezted a Power Stage-t, érezted, hogy jó idő lett?
– Az érzéseim meglehetősen vegyesek voltak. Az első pár kilométeren nem tudtam elég nyugodt lenni, ezért a leghamarabb szerettem volna lenyugodni, amikor sikerült, már minden rendben ment. Tudtam, hogy nehéz lesz elérni a legjobb időt, de végül sikerült.
– Érzelem dús pillanatok voltak, amikor a szakasz végén megálltál?
– Igen, amikor láttam, hogy a feleségem és a nővérem sírnak. Akkor nagyon megkönnyebbültem, a teher le hullott rólam és sok érzelmem szabadult fel.
 

Érdemes elolvasni

Evans: Már lemondtam a győzelemről

Hund Gábor

Evans nyert és vezeti a vb-t

Hund Gábor

Evans a győzelem kapujában, kiesett Ogier

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!