Todt: Több WRC futamot rendezzen két ország

Az FIA elnöke, Jean Todt szerint több WRC futamot kellene rendeznie két ország összefogásával, így több helyre juthatna el a bajnokság több verseny naptárba kerülése nélkül.

A következő két évben várhatóan Japán és Kenya is belép a WRC sorozatba, ami miatt két európai ország kikerülhet.

A jelenlegi naptárban szereplő Monte Carlo Ralit Monte Carlo és Franciaország, míg a Svéd Ralit Svédország és Norvégia együtt rendezik.

Jean Todt szerint több ilyen verseny kellene a naptárba.

“Globális bajnokságot szeretnénk, olyan versenyekkel, ahol egykoron a ralisport született, ugyanakkor szeretnénk Latin Amerikában és Ázsiában is versenyt rendezni. Sajnálom, hogy nincs versenyünk Kínában, holott pár éve volt rá kísérlet, de meghiúsult. Jó lenne versenyt rendezni Indiában, Indonéziában vagy Thaiföldön is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy vissza kerüljön Afrika a naptárba és szeretnénk a Közel-Keleten is versenyt. Sok helyre eljuthatna a bajnokság, de 20 verseny nem lehet a naptárban. Ezért gondolom azt, hogy a megoldás az lehetne, ha egy versenyt két ország rendezhetne együtt.” – mondta Jean Todt az FIA elnöke.

Japán és Kenya érkezésével valószínűleg a Korzika, Németország és Szardínia hármasból kettő ki fog esni.

A WRC promotere bár több versenyt szeretne beiktatni, de ehhez valószínűleg a gyártók nem egyeznek bele.

“A WRC történetében eddig 32 ország szerepelt. Nem hinném, hogy annyi versenynek kellene a naptárban lenni, amennyi csak lehetséges. Ha Szardínia, Németország vagy Korzika kiesik, akkor az persze rossz hír. Ugyanakkor muszáj a legnagyobb piacokra eljutnunk, Kínába, az Egyesült Államokba, mert különben a szponzoroknak és a gyártóknak nem lesz elég vonzó a bajnokság. Egy európai helyszín elvesztése még nem veszélyezteti a bajnokságot, de ha nem megyünk el a legnagyobb piacokra, akkor abból probléma lehet. Nem vagyok az ellen, hogy egy versenyt két ország rendezzen, de nagyon bonyolult két ország rendezőjének a munkáját összehangolni.” – mondta Olivier Ciesla, a WRC promotere.

Szavazás

Ti mire szavaznátok 2022-től?

Közelgő események

 • csü
  07
  Már
  2019

  WRC: Mexikó Rali

 • szo
  16
  Már
  2019

  WEC: Sebringi 1500 mérföldes verseny

 • vas
  17
  Már
  2019

  F1: Ausztrália