Magazin

TÓTH ZSOLT: AKI HARCOL, AZ SEBESÜL

Tóth Zsolt pályafutásának egyik csúcsa volt, a Zagyvaróna–Cered gyorsasági, amelyen Kőváry Barnát úgy küldte végig a Clióval, hogy abban nem sok maradt. Büszke volt erre a szakaszra, ahogyan a jobb egyből levezényelte. Kőváry Barnával és Tóth Csabával emlékeztünk meg a karmesterről.

Részlet a Rally Café 2020. szeptemberi számában megjelent cikkből, amit keress az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és a Lukoil benzinkutakon, vagy vedd meg a digitális Rally Cafét itt. Vagy fizess elő itt.

Szöveg: Mihályi Csaba

Több mint két évtizede ismertem Tóth Zsoltot, többször is találkoztunk versenyeken, sajtótájékoztatókon, de amikor elkezdtem gyűjteni az anyagot ehhez a cikkhez, döbbentem rá, hogy milyen keveset tudok róla.

Az első dolog ami beugrott, hogy egy igazi harcos volt, aki nyerni akart, de nem csak egy abszolút győzelem motiválta, hanem ha egy gyorsasági szakaszt jól teljesítettek, már arra is nagyon büszke volt. Egészen egyedi stílusban navigált, szinte megkomponálta a gyorsasági szakaszokat és ritmusosan, dallamosan adta át.

Tóth Zsolt

Precíz is volt, amit mi sem jelzett jobban, mint hogy könyvet írt a navigálásról, hogy tudását az utánpótlásnak is átadja. A hétköznapokban pedig egy kicsit különc, de mindig nagyon stílusos volt. Emlékszem, egyszer hosszasan beszélgettünk a zakójáról, amit egy turkálóban vásárolt és az volt a különlegessége, hogy három jelvény volt rajta, de nem tűzve, hanem szegecselve.

Gyakran játszott a nevével, a Tóthot Thotra vagy Thothra variálta. Keveseknek esett le – nekem sem –, hogy Thot az ókori egyiptomi vallásban az írás, a bölcsesség, a tudományok és a mágia istene volt. Ha akkor lett volna raliversenyzés, talán a navigálásnak is Thot lett volna az istene. De meg is fordíthatjuk, egy jó navigátornak is Thot képességeire van szüksége. Szinte látom Zsolt arcán a jellegzetes fél mosolyt, hogy sikerült megfejtenem a rejtélyt.

Kőváry Barna–Tóth Zsolt, Renault Clio

„Pontosan foglaltad össze – mondta Kőváry Barna, amikor segítséget kértem tőle ennek a cikknek a megírásához és elmondtam neki, a bennem élő képet Zsoltról. – Nicky Grist (Colin McRae legendás navigátora) mondta, hogy a navigátor olyan, mint egy karmester. Zsolt igazi karmester volt és ő vezényelte le a gyorsaságit. Úgy tudta mondani az itinert, hogy annak ritmusa, dallama volt, nehéz ezt pontosan megfogalmazni, de a pályán én hallottam a fejemben a zenét.

A teljes cikket, amelyben Kőváry Barna mellett Tóth Zsolt testvére, Csaba is mesél, a Rally Café 2020. szeptemberi számában olvashatod, amit keress az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és a Lukoil benzinkutakon vagy vedd meg a digitális Rally Cafét itt. Vagy fizess elő itt.

Érdemes elolvasni

Bútor Robi időgépével a címlapon megjelent a Rally Café

mihalyi.csaba

Felgyorsultak a magyarok, de mitől lettek ennyire jók?

mihalyi.csaba

Megjelent a Rally Café 2021. májusi száma

mihalyi.csaba

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.