Magazin

VALÓRA VÁLT ÁLOM ÉS HÓLYAGOS TENYÉR

Gondolt egy merészet a Production Car Kupa tavalyi második helyezettje, Tóth Tibor, valóra váltotta álmát és egy Skoda Fabia R5-tel áll rajthoz az idei Országos Rallybajnokságban. A célja pedig, hogy élvezze az új autóval megtett minden métert.

Részlet a Rally Café 2020. márciusi számában megjelent cikkből.

„Nagyon klassz piros dizájnja van és még sérülésmentes – mondta nevetve Tóth Tibor, amikor a pécsbagotai teszt után érdeklődtünk nála, milyen az autó. – A viccet félretéve, leírhatatlan élmény vezetni. A Mitsubishit is nagyon szerettem, de az R5-ös egy igazi minőségi ugrás.“

Tóthnak ez már a második tesztje volt az új autóval, hiszen először Kiskunlacházán egy FRT-futamon vezethette.

„A Mitsubishi után újra kell tanulnom mindent a Skodával. A reptéren büntetlenül lehetett autózni, ott tanultam meg elindulni, visszaváltogatni. Próbáltuk az ülést és a pedálokat állítgatni. Pécsbagotán már egy rallysabb pályán mehettem vele, de még most is nagyon sok mindent kell megtanulnom.

Volt például egy visszafordító, ahol egy gumit kellett megkerülni kézifékkel, hát az nekem húszból nagyjából ötször sikerült lefulladás nélkül. Nagy segítség volt, hogy jött a tesztre egy mérnök, aki hozta a beállításokat, nagyon keveset kellett rajta módosítani és jó volt.

Nagyon udvariasan mondta, hogy nem akar beleszólni a vezetési stílusomban, dehogy nem, szólj csak bele, mondtam neki, még most tanulom az autót, inkább a jó dolgok rögzüljenek bennem. Akkor mondta, hogy sokkal keményebben kell kezelni a váltót, szinte izomból kell rántani rajta.

Én eleinte próbáltam rá vigyázni, de azt mondta, ha óvatosan kezelem, akkor azzal több kárt okozok az autóban, úgyhogy próbáltam nagyon határozott lenni. Estére vízhólyag nőtt a tenyeremre, és a váltás miatt éreztem a karomban egy kis izomlázat is. Járok edzeni, direkt készültem rá, de úgy látszik, ezeket az öt centis rántásokat nem lehet előzetesen gyakorolni.“ 

A teljes cikket a Rally Café 2020. márciusi számában találod, amit azonnal elolvashatsz itt, a Digitális Rally Caféban.
A Rally Café 2020. márciusi számát keresd az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és Lukoil benzinkutakon.

Érdemes elolvasni

Vizelli szakágat váltott

mihalyi.csaba

Rally 3 családi vállalkozásban

mihalyi.csaba

AMIKOR ELVÁGTAD MAGAD ALATT A FÁT

mihalyi.csaba