WRC

Véget ért Kalle Rovanpera számára egy korszak

Kalle Rovanperát eddig sokszor tinédzserként említettük, aki a jövő nagy bajnoka lehet a WRC-ben, ez az időszak véget ért. Kalle Rovanpera ma 20 esztendős.

 
20 évvel ezelőtt, október 1-jén Gilles Panizzi győzelmét ünnepelte a WRC a Korzika Rallyn, melyen Sébastien Loeb először tudott WRC futamon a legjobb tízbe kerülni kilencedik helyével.
 
Azonban még valami történt ezen a napon két évtizede, megérkezett Kalle Rovanpera a Föld nevű bolygóra.
 
Harri Rivanpera fia 2008 telén tette meg első rallys lépéseit egy Toyota Starlettel, majd első jegyzett versenyén 11 évesen állt rajthoz, az észt Saaremaa noortesprint versenyen kategóriája harmadik helyén zárt, ami már komoly jel volt a rallysport világának, hogy egy zseni kezdte karrierjét.
 
2016-ban már a lett bajnokság ötödik helyén zárt, 2017 végén az első, majd egy év múlva a második lett bajnoki címét szerezte.
 
2016 végén az olasz Memorial Bettega versenyen először indulhatott WRC-vel, egy Forddal és Elfyn Evans mögött a második lett.
 
2017-ben első ERC versenyén, a Liepaja Rallyn végzett második helyen, majd a Wales Rallyn bemutatkozott a WRC2-ben is, Ausztráliában pedig minden idők legfiatalabb WRC pontszerzője, és WRC2-es futamgyőztese lett.
 
2018-ban már a WRC2 3. helyén zárt, míg 2019-ben már világbajnok lett a WRC2 Pro mezőnyében.
 
2019-ben aztán éppen a Szilveszter Rallyn búcsúzott a Skoda Motorsporttól, idén pedig a Toyota Gazoo Racing csapatában egy Toyota Yaris WRC-vel bizonyít versenyről versenyre. Tudását jól jelzi, hogy második WRC-vel teljesített vb futamán, Svédországban a hatszoros rally világbajnok Sébastien Ogier-t legyőzve tudott a harmadik helyen zárni, míg második legjobb eredményét, a negyedik helyet a szezon legnehezebb versenyén, Törökországban szerezte meg.
 
Tanuló évében a vb címvédő Ott Tanakkal azonos pontot gyűjtve pedig a WRC táblázat negyedik helyén áll.
 
Mindezt azonban még tinédzserként érte el, ami korszak a mai napon lezárult, legnagyobb sikereit pedig biztosra vehetjük, hogy csak ezt követően ünnepelheti majd.
 
Boldog születésnapot, Kalle Rovanpera!

Érdemes elolvasni

Tuohino balesetet szenvedett egy csúszós szakaszon, de nem a versenypályán

Hund Gábor

“Szükség van a 19-20 éves fegyverekre”

Hund Gábor

Andrea Adamo szerint ez kellett a Hyundai visszatéréséhez

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató