A Spanyol Ralit a begyes talajú szakaszok teszik egyedülállóvá. Az első napon murvás, míg a másik kettőn aszfaltos pályák szerepelnek a programban. Pénteken nagyobb szervizidőszak áll a csapatok rendelkezésére, hogy az autókat murváról aszfaltos versenyre állítsák, de a versenyzőknek is át kell állítani vezetési stílusukat a pontosabbra.

A Spanyol Rali történelme 1957-ig nyúlik vissza, 1975-ben pedig már Európa-bajnoki futam volt. 1991-ben kerül be a WRC naptárjába, mint aszfaltos futam. A központ először Costa Braván majd 2002-től Salouban volt. 2010-ben vált a rendezvény vegyes talajú versennyé.

A verseny története során Sébastien Loeb szerezte meg a legtöbb győzelmet, nyolcat, a most rajthoz állók közül Sébastien Ogier három, Andreas Mikkelsen pedig egy alkalommal pezsgőzhetett a dobogó legfelsőbb fokáról.

A leutóbbi versenyek drámaian alakultak, de Thierry Neuville még mindig vezeti az egyéni bajnokságot a Hyundaijal, előnye 7 pont a fordos Sébastien Ogier előtt, aki walesi sikere után 14 ponttal megelőzte a toyotás Ott Tanakot.
Idei harmadik versenyére készül Sébastien Loeb, aki minden bizonnyal ismét győzelemre vezetné a Citroent Kris Meeke tavalyi sikere után.
A gyártók között a Toyota várhatja a WRC idei utolsó előtti versenyét az élről, előnye 20 pont a Hyundai és 44 pont az M-Sport előtt.

Ezúttal a WRC2 mezőnyére is nagy figyelem irányul, hiszen Jan Kopecky bebiztosíthatja első bajnoki címét, de még érdekesebb lehet a Petter Solberg és Eric Camilli vezette VW Polo GTI R5-ök bemutatkozása.

A versenyről 5 szakasz kerül online élő TV adásba, de a WRC+ All Live alkalmazással mind a 18 szakasz élőben követhető.

Az útvonal
Az idei verseny Barcelona utcai szakaszával kezdődik csütörtök este, majd a versenyzők visszatérnek a Salouban lévő szervizparkba. A pénteki program lesz a leghosszabb két teljesen murván szakasz mellett, a 38.85 km-es La Fatarella szakasz vár a mezőnyre, ahol 13 km aszfaltos rész lesz.
Szombaton és vasárnap már csupán aszfaltos pályákon kell vezetniük az indulóknak, szombaton a Saloui tengerparti részeket is érintve.
A 18 szakasz teljes hossza 331.58 km lesz.

Közelgő események

 • pén
  19
  Júl
  2019

  ERC: Róma Rali

 • vas
  28
  Júl
  2019

  F1: Németország

 • csü
  01
  aug
  2019

  WRC: Finn Rali