ORB

Visszavárunk Dudás Gergő!

A Miskolc Rallyn történt baleset következményei még nagyon sokáig nyomot hagynak a rallyversenyzés családjában. Nagyon sajnálom, ami Tóth Zsolttal történt és ezúton is szeretném kifejezni családja és barátai számára a részvétemet. Ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy Dudás Gergő hamar fel fog állni és mihamarabb látni fogjuk őt versenyautó volánja mögött.

Ami történt, azt nagyon nehéz feldolgozni – szerintem így van vele mindenki, aki ezt a cikket olvassa –, azonban azt le kell szögeznünk, hogy a hiba messze nincs arányba a baleset következményeivel.

Először is egy autóversenyzőnek az a dolga, hogy a kijelölt A és B pont között a lehető leggyorsabban tegye meg a távot. Ehhez meg kell közelítenie azt a határt, amellyel a pálya a lehető leggyorsabban teljesíthető.

Ahhoz, hogy az ember ezt a határt megtalálja, időnként át is kell lépnie. Ez teljesen normális dolog. Ilyenkor az autó általában kicsúszik, megforog, árokba esik, megtámasztja a szalagkorlátot stb.

Ilyen hibából számtalant láthatunk minden raliversenyen, elég csak a bukásválogatásokat megnézni, de a legtöbb esetben nem is tudunk róla, hogy valaki lecsúszott az útról, huhogott egy kicsit, belógatta az árokba, mert ha nincs kamera a kanyarban, akkor legfeljebb a versenyzők sztorijaiból tudhatjuk meg, mi történt.

Valami ilyesmi hibát követett el a Miskolc Rallyn a Dudás–Tóth páros. Megtámasztották a szalagkorlátot és minden forgatókönyv szerint némi fénysérüléssel tovább kellett volna menniük.

Arra, hogy a védelmet nyújtani hivatott szalagkorlát okozzon sérülést, nem hogy számítani nem lehetett, de ilyen egész egyszerűen nem történhet meg. Legalábbis ezt gondoltuk.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is okoljak, mert azzal már nem hozzuk vissza Zsoltot. De azt sem gondolom, hogy a sofőr nagyobb hibát vétett volna, mint amilyet egy versenyzőtől bármelyik rallyn elfogadhatónak tartunk.

Nagyon bízom benne, hogy Dudás Gergő fel fog épülni ebből a traumából, hiszen egy nagyon tehetséges fiatal versenyzőről van szó. Ráadásul egy minden tiszteletet megérdemlő család áll mögötte, akik a pályafutásában maximálisan támogatják őt, és tudom, hogy most is mindent megtesznek érte.

Gergő! Remélem, hamarosan találkozunk a versenypályákon, nagyon sok versenyt fogsz nyerni és megvalósítod mindazokat az álmokat, amiket Tóth Zsolttal közösen szőttetek.

Mihályi Csaba

Érdemes elolvasni

Salgó Rally 2021 – Versenykiírás

Hund Gábor

4 kérdés – 4 válasz: Mads Östberg

Hund Gábor

Nagy Attila: Orfűn tesztelünk a Salgó Rallye-ra

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató