F1 Mihályi Csaba blogja

Viszlát Niki!

Sokan keltünk ma a szomorú hírre, hogy hetven éves korában elhunyt az autósport egyik legnagyobb legendája, Niki Lauda.

A háromszoros Forma–1-es pilóta elképesztő életművet hagyott maga mögött.

Emlékszem, hogy egészen kicsi gyerek voltam, amikor már mindenki Niki Laudáról beszélt, aztán amikor a nyolcvanas évek elején megismerkedtem a Forma–1-gyel, éppen a harmadik világbajnoki címéért küzdött.

Túl volt már akkor az első kettőn, amit a Ferrarival szerzett ’75-ben és ’77-ben, túl volt a balesetén, amiből hihetetlen erőfeszítéssel tért vissza. Túl volt egy visszavonuláson, egy légitársaság alapításon és egy visszatérésen.

Már önmagában ez a pár sor is páratlan karriert takar, aztán ’84-ben végig szurkoltam neki a szezont és a sportág másik hatalmas ikonját, Alain Prostot legyőzve újra világbajnok lett.

Akkor tanultam meg, hogy a Forma–1-ben van taktika, matematika és hogy nem mindig az nyer, aki a legmélyebbre nyomja a gázpedált.

Lauda egy évvel később visszavonult, de mindig is a Forma–1 körül maradt. Időnként szakkommentátorként, időnként tanácsadóként.

Legendás volt, arról, hogy ha megtippelte a versenyek végeredményét, biztosan az ellenkezője következett be. Ennek ellenére a közönség is imádta humora és szakmai hozzáértése miatt. Nem beszélve az elképesztő sztorijairól, amiket időnkét a médiában is olvasni lehetett.

Hetven éves korához közeledve is fontos része volt az F1-nek. Tanácsadójaként ő beszélte rá Lewis Hamiltont, hogy szerződjön a Mercedeshez, ő tette rendbe Nico Rosberget, amikor a német megroppant a nyomás alatt, ő volt az, aki mindkét versenyzőjét felelőssé tette, amikor egymással harcolva összeütköztek. És ő volt az, akinek a szavára a két renitens versenyző hallgatott.

Tavaly tűnt el a Mercedes bokszából, amikor tüdőátültetése volt Ausztriában és abból lábadozott. Szerintem nem vagyok egyedül, aki abban bízott, hogy hamarosan újra a pályán láthatjuk őt, hiszen ki térne vissza egy laza tüdőátültetésből, ha nem Niki Lauda?

Az fel sem merült bennem, hogy a betegség annyira elsúlyosodhat, hogy ezúttal már nem tér vissza, hiszen Lauda nem az a fajta, aki csak úgy meghal.

És nem is, biztos vagyok benne, hogy még generációk fogják őt emlegetni, sokan merítenek erőt abból az elszántságából, ahogy a ’76-os balesete után visszatért, sokaknak lesz példa az, ahogyan fejben megnyerte a ’84-es világbajnokságot és valószínűleg az is, hogy a világ egyik legkomolyabb sportembere valójában mekkora csibész volt.

Viszlát Niki! Köszönünk mindent.

Mihályi Csaba

Érdemes elolvasni

11 hely már elkelt a Forma 1 2021-es idényére

Hund Gábor

Hamilton defekttel nyerte a drámai Brit Nagydíjat

Hund Gábor

Kvyat hatalmas esése egy defekt miatt

Hund Gábor