WRC

Wilson: A hibrid WRC-k ára akár 1 millió euró is lehet

Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója szerint a 2022-ben bevezetésre kerülő WRC-k ára akár az 1 millió eurót is elérheti, ami miatt tovább csökkenhet a WRC-vel versenyzők száma.

 
“Az új autók nagyon drágák lesznek. Gondoljunk csak bele, 1 millió eurós autóval versenyzünk Argentínában, ami könnyen összetörhet a durva murvás utakon. Úgy gondolom, hogy alacsonyabb áron is meg lehetne teremteni azokat a feltételeket, amik 2022-ben kialakulnak majd.” – mondta Malcolm Wilson a Motorsport Magazine-nak.
 
“Jelenleg a WRC2-es autók ára nagyjából 190000 euró (kb 59 és fél millió Ft). Attól tartok, hogy erről a szintről előrelépni egy 1 millió euróba (313.4 millió Ft) kerülő autó vezetéséhez, túl nehéz lesz a fiatal versenyzőknek. Mindig igyekeztem egy lépcsőt létrehozni, amin keresztül egy tehetséges fiatal a WRC2-ből a WRC1-be tud lépni, de a kettő közötti különbség egyre nagyobb lesz.” – folytatta Wilson.
 
Az M-Sport ügyvezető igazgatója szerint a 2022-es WRC-ket nem csak a hibrid rendszer teszi nagyon drágává, a többi alkatrész ára is jelentősen nőni fog.
 
“A jelenlegi WRC-k ára nőni fog idővel. Régen 8-14 WRC-t adtunk el évente, a jelenlegi WRC-k esetében azonban ez a szám öt darab három év alatt!” – árulta el Wilson.
 
Malcolm Wilson szerint az R5-ös autókból kellene megépíteni a 2022-es WRC-ket, ezáltal olcsóbbá téve az új autókat.
 
“A jelenlegi WRC-k agresszívak, szexisek és nagyon gyorsak. A jelenlegi R5-ös autókból ugyanez létrehozható lenne nagyobb szárnyakkal és hibrid rendszerrel. A másik aggasztó dolog, hogy a jelenlegi WRC-nek nincs zöld tanúsítványa, a szponzorok azonban ilyen sorozatokat fognak keresni, ilyen például a Formula E, ezért ezekre fognak költeni.” – zárta Malcolm Wilson.

Érdemes elolvasni

Latvala rövid időre tervez, de maximumot nyújt

Hund Gábor

Huttunen nagy csatában nyert Lengyelországban

Hund Gábor

Észtország szurkolók nélkül is tervez

Hund Gábor