WRC

Wilson: Ha nem lesz változás, nem folytatjuk

Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy csak akkor fognak nevezni a 2022-es WRC-be, ha az új autókat megtudják venni a privát ügyfelek is.

2017-ben új korszak, a 380 lóerős WRC-k korszaka kezdődött, de komoly változás történt a WRC-k bérbeadásával, eladásával kapcsolatban is.
Amíg a 2017 előtti WRC-ket kellő anyagi háttérrel bárki megvehette, addig a jelenlegi WRC-ket eleinte csak kellő tapasztalattal rendelkező versenyzők bérelhették ki, azóta némi változás történt, de az új generációs WRC-k száma nem nagyon nőtt a WRC futamokon kívül. Ennek persze az is oka, hogy a legtöbb nemzeti bajnokságban már nem lehet WRC-vel harcolni, azonban például, Olaszországban van olyan bajnokság is, melyet a WRC-knek találtak ki.

A WRC autók privát ügyfeleknek való kevesebb eladása főként az M-Sportot érintette.

“Számomra nagyon egyszerű a helyzet. – mondta Malcolm Wilson. Nagyon erős garanciákkal kell rendelkeznünk, hogy a 2022-től használandó Rally1-es (WRC) autók eladhatóak lesznek privát versenyzőknek is. Elsősorban nemzeti vagy regionális bajnokságokban indulókra gondolok. Csak így tudjuk garantálni a versenyzésünket. 2017 előtt éves szinten 8-14 WRC-t adtunk el, 2017 után ez a szám hatalmasat esett. Az elmúlt években nagyon, nagyon nehéz volt számunkra a versenyzés, ezért kijelentem, ha minden változatlan marad, nem folytatjuk 2022 után.”

Yves Matton, az FIA rallyigazgatója elárulta, hogy augusztusig várja a szövetség a WRC gyártók nevezését a 2022-es WRC-be, amit Malcolm Wilson szívesen be is tart, ha garanciát kap arra, hogy a Rally1-es autókkal lehet majd nemzeti bajnokságokban is versenyezni.

Érdemes elolvasni

Tanak figyelmeztette az észt szervezőket

Hund Gábor

Latvala rövid időre tervez, de maximumot nyújt

Hund Gábor

Huttunen nagy csatában nyert Lengyelországban

Hund Gábor