Rally Café Magazin
Ajánlott WRC

Tanak sporttörténelmet írt

Ott Tänak és Martin Jarveoja világbajnoki címével lezárult egy 15 éven át tartó időszak és az első észt versenyzők lettek, akik vb címet nyertek a Rally Világbajnokságon.

 
Ott Tänak 1987. október 15-én született – 32 éves. 2008-ban és 2009-ben észt rally bajnok lett, majd a 10 évvel ezelőtti Portugál Rallyn debütált a WRC-ben. Sikereit karrierje elejétől Észtország eddigi legsikeresebb versenyzője, Markko Märtin támogatásával érte el.
Tänak a 2010-es PWRC-ben az Európai Pirelli Star Driver titulussal indulhatott és végzett a negyedik helyen.
 
Egy évvel később már egy Ford Fiesta S2000 kormánya mögött az SWRC-ben lett második három győzelmet aratva.
Az ezüst után az M-Sport szerződtette 2012-re, a szezon azonban nem sikerült jól. Az utolsó előtti versenyen, Szardínián megszerezte első abszolút dobogós eredményét, év végén azonban kikerült nemcsak Malcolm Wilson csapatából, de a WRC-ből is.
2013-ban az észt bajnokságban indulva a második helyet szerezte meg Subaru Impreza N12-vel. Az év során pedig már karrierje befejezésén gondolkodott.
Azonban 2014-ben visszatérhetett az M-Sporthoz, ahol R5-ös Forddal a WRC2-ben, míg három versenyen Ford Fiesta WRC-vel indulhatott. Ebben az évben a lengyel WRC2-es győzelemmel és a svéd abszolút 5. helyezéssel elkezdődött az az út, mely ma a világbajnoki címhez vezetett.
 
2015-re Mikko Hirvonen visszavonult és helyét Ott Tänak vehette át, így ismét főállású gyári versenyző lett.
A szezon, mely főként a Mexikóban történt tóba eséséről lett híres Lengyelországban harmadiként zárva lett a WRC tizedik helyezettje.
 
Az újabb rosszabbul sikerült szezon után az M-Sport fő csapatából a DMACK World Rally Team Fordjának volánja mögé került 2016-ban. Lengyelországban és Walesben a második helyen zárt, ráadásul Lengyelországban egy utolsó szakaszos defekt miatt bukta csak el első WRC futamgyőzelmét.
 
A szezon végi nyolcadik helyezés 2017-re ismét az M-Sport fő csapatának új generációs Ford Fiesta WRC-jének vezetését eredményezte, a csapattársa ekkor Sébastien Ogier lett.
Olaszországban sikerült megszereznie első futamgyőzelmét, amit Németországban megismételt.
 
A szezon végén két győzelemmel, és további öt dobogós eredménnyel a harmadik helyen zárt Ogier és Thierry Neuville mögöt, miközben rengeteget tanult francia csapattársától.
 
A sikeres év után azonban a Toyota Gazoo Racing csapatához igazolt, ahol 2018-ban újabb négy győzelmet szerezve ismét harmadik lett, úgy, hogy még Ausztráliában is megnyerhette volna a világbajnokságot. Akkor ez még elmaradt.
 
Az idei évben még erősebben, koncentráltabban állt rajthoz és 13 futamból hatot megnyerve Spanyolországban ért fel a csúcsra, első vb címét szerezve.
Ott Tänak sikerével egy 15 éves korszak zárult le, mely során Sébastien Loeb kilenc, Sébastien Ogier pedig hat világbajnoki címet szerzett. A 15 év során nem egyszer csak az volt a kérdés, hogy mikor szerzi meg Loeb, majd Ogier az év végi első helyet. Idén azonban ez főként Tänakkal és Jarveojával kapcsolatban volt elmondható.
 
Ott Tänak és navigátora, Martin Jarveoja azzal is történelmet írt, hogy a WRC első észt világbajnokai lettek, korábban Markko Martin volt a legeredményesebb észt versenyző öt futamgyőzelemmel és 18 dobogós eredménnyel, ő azonban “csak” vb harmadik helyig jutott 2004-ben.
Tänak bár már 32 éves, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog egy vb címnél megállni, amennyiben tudja magabiztos és pokoli gyors tempóját folytatni.

Érdemes elolvasni

A WRC csapatok kiosztják élelmiszereiket

Hund Gábor

Loubet WRC2 bajnok, Kajetanowicz második

Mihályi Csaba

Törölték az Ausztrál Rallyt – a Hyundai világbajnok

Mihályi Csaba

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató